2. toukokuuta 2020

Loimu & Kaamos, laulavat van Pikikset

Maaliskuun alussa meille Paraisille saapui varsin persoonallisen näköinen kissakaksikko van Pikis -populaatiosta. Vampyyrinhampaisella, synkeän näköisellä tummanharmaalla kissalla oli jo valmiiksi nimi, Kaamos. Lappiteemaan sopivasti punaturkkinen pikkutiikeri sai puolestaan nimekseen Loimu, viitaten sekä revontuliin että nuotion loimotukseen.


Kaamoksella oli niin sanotut "vampyyrihampaat". Eläinlääkärissä kävi ilmi, että hampaissa oli niin voimakas tulehdus, että häneltä piti poistaa viisi poskihammasta, yksi etuhammas ja kaikki neljä kulmahammasta.

Ulkoa kiinniotettujen kissojen ja sijaiskodin välillä vallitsee aina alussa muutaman päivän hämmennys. ”Keitä nää tyypit on?!” miettivät kaikki osapuolet. Kissat tietysti pohtivat myös, että miksi hemmetissä piti mennä siihen loukkuun, mutta aika pian lattialämmitys ja jatkuva ruokahuolto alkavatkin tuntua varsin mukavilta! Kissojen välinen dynamiikka on tietysti myös yllätys. Vaikka kissat ovat eläneet samassa populaatiossa, ei voi etukäteen tietää, ovatko ne olleet ystäviä vai vihamiehiä.

Loimulta poistettiin hammassyöpymän takia neljä hammasta.

Loimun ja Kaamoksen keskinäinen suhde on osoittautunut varsin erikoiseksi. Pojat asuvat samassa huoneessa erittäin sopuisasti, mutta eivät varsinaisesti ota toisiinsa kontaktia. Kuitenkin kun Kaamos oli lääkärissä hampaidenpoistossa, myös Loimu lopetti syömisen, kunnes kaveri oli parantunut.

Öisin toivoisin, että osaisin vähän paremmin puhua kissaa; valojen sammuttua Loimu aloittaa keskustelun kirkkaalla, huilumaisella äänellään ja Kaamos vastailee möreällä bassollaan, joka on peräisin suoraan Mordorin örkkitehtaalta. 

Kaamos on populaatiokissaksi poikkeuksellisen iäkäs: hänet on arvioitu syntyneeksi huhtikuussa 2015. Vuosien populaatiokissaelämän takia hänen suunsa kohtalo ei ollut yllätys, sillä yleensä populaatioissa elävät kissat eivät selviä omillaan kuin muutamia vuosia. Jos populaatiokissaa ei loukuteta ja hoideta kuntoon, sen kohtaloksi koituu yleensä luonto, sairaudet tai huono ravinto.

Mitä kaikkea sitä onkaan sijaiskotiäitinä valmis tekemään, jotta näillä ulkoa pelastetuilla olisi hyvä ja turvallinen olo? Näköjään ainakin hankkimaan kaupasta lisää sukkia ja kalsareita, kun pyykkikori on täynnä ja pelokas kissa asuu pesukoneen takana. Tai siirtymään imuroinnista pelkkään lakaisuun, josta ei kuulu pelottavaa ääntä. Uhraamaan omat yöunensa, kun kaverit pitävät loputonta yöllistä konserttiaan.  Vieläpä ilahtumaan, kun keskellä yötä sängyn alla kaikaa loputon kulkusen kilinä, kun jompikumpi on vihdoin rentoutunut sen verran, että uskaltautuu leikkimään!

Loimu on arvioitu syntyneeksi syyskuussa 2018. Hän onkin huomattavasti leikkisämpi, kuin kämppiksensä Kaamos.

Kaamos ja Loimu ovat palkinneet hoitajansa syömällä kaiken ruuan, jota eteen kannetaan ja hoitamalla WC-asiat kerrassaan mallikkaasti. Myös lelutarjontaan on suhtauduttu riemukkaasti. Vielä ei poikia pääse rapsuttamaan, mutta ovat selvästi kovin kiinnostuneita ihmislajista ja ottavat kontaktia omilla ehdoillaan. Talouden omia kissoja kaverukset ovat toistaiseksi päässeet kuikuilemaan verkko-oven läpi. Kohta onkin aika testata, miten porukan kemiat sopivat yhteen ihan livenä – jos kaikki sujuu hyvin, Kaamos ja Loimu pääsevät pian kavereineen nuuskuttelemaan kevätilmaa turvallisesti ulkoiluhäkissä. 

- Mia, Dewi ry:n sijaiskoti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti