8. joulukuuta 2021

Kissa palaa yhdistykselle

Yhdistyksellämme on tällä hetkellä useampia kissoja, jotka ovat adoptoinnin jälkeen palautuneet Dewille. Viimeisen viiden vuoden aikana yhdistykselle palanneita kissoja on hieman alle 20 eli 0,5 % uuteen kotiin muuttaneista kissoista. Alhaisen luvun syynä on perusteellinen adoptioprosessimme, jossa on useita vaiheita ja mahdollisuuksia perääntyä niin yhdistyksellä kuin adoptioehdokkaallakin.
Nopein palaaja on tullut takaisin sijaiskotiin 24 tunnin kuluttua adoptiopapereiden allekirjoittamisesta. Joskus kissat taas palautuvat yhdistykselle useiden vuosien jälkeen.
Kun kissojen paluusta kerrotaan sosiaalisessa mediassa, saadaan pahimmillaan syytöksiä siitä, kuinka kissoihin ei osata sitoutua tai omistaja on huono. Suurimmassa osassa tapauksista kyse ei ole omistajien epäonnistumisesta tai sitoutumisen puutteesta. Yleisiä syitä ovat elämäntilanteen muutokset, lemmikkien väliset kemiat, allergioiden puhkeaminen tai kissan arkuuden yllättäminen.

Grace palasi yhdistykselle ensimmäisestä kodistaan useita vuosia sitten.
Sen jälkeen Gracesta kuoriutui valloittava ja asenteellinen kissamummo,
joka pääsi viettämään ikäpäiviään vielä uuteen kotiin tänä syksynä.


Elämäntilanne muuttuu

Dewillä pisimpään ollut kissa on Grace. Hänen yli 5 vuoden yhdistyksellä oloaika koostuu kahdesta osasta. Grace, kuten useampi muukin kissa, on palannut yhdistykselle takaisin elämäntilanteen muutoksen vuoksi. Kaikkia elämäntilanteen muutoksia ei pysty ennakoimaan ja toisaalta aina ei pystytä ennakoimaan, miten kissa niihin reagoi. Varsinkin arkojen kissojen kohdalla tietyt elämäntilanteet, kuten vaikka perheenlisäys, voivat olla äärimmäisen stressaavia ja silloin tulee ajatella myös kissan parasta.

Toisaalta seuraa ja aktivointia vaativalle kissalle voi olla hurjan stressaavaa, jos paljon kotona aikaa viettävä omistajapariskunta muuttuu reissutyötä tekevään omistajaan. Tällöin pitää miettiä, halutaanko kissan elävän stressaavassa ympäristössä vai etsitäänkö sille uusi koti. Varsinkin, jos kissa on ollut omassa kodissaan jo pidempään, mahdollisesti vuosia, näissä päätöksissä ei edetä kepeästi vaan omistaja voi monen kuukauden ajan empiä päätöstä luopua kissasta. Pohditaan monesti, että jos vielä yritettäisiin jotain kikkakutosta.

Aralle kissalle uuden kodin löytyminen ei ole yhtä yksiselitteistä kuin kesylle nuorelle kissalle, eikä omistajan lähipiiristä välttämättä löydy kissalle sopivaa kotia. Tilanne kissan uudelleensijoittelusta voi tulla eteen nopeastikin esim. omistajan vakavan sairastumisen tai menehtymisen sattuessa kohdalle. Silloin on monesti kissan etu, että se voi palata yhdistykselle uudelleen etsimään kotia.


Piki oli ensimmäistä kertaa sijaiskodissa ollessaan sähisevä rohkelikko.
Nyt toisella kierroksella Piki ei kokenut tarvetta puolustaa rajojaan sähinällä,
vaan tarkkaili mieluummin tilannetta ensin piilosta.

Uudet  ja vanhat nelijalkaiset perheenjäsenet

Joskus uusi koti ja siellä olevat uudet perheenjäsenet (toiset kissat tai koirat) osoittautuvat adoption jälkeen ”yhteensopimattomiksi”. Joskus yhdistyksen edustajan ohjeita totuttamisesta ei ole uskottu lainkaan ja suoraan todetaan, etteivät eläimet tule toimeen keskenään. Osan kanssa taas tehdään kaikki temput, mitkä vain ”oppikirjasta” löytyy ja Dewin aktiivit ovat tukena kuukausi kaupalla ennen kuin todetaan, että kissan on parempi palata yhdistykselle. Monesti tällaisia omistajia harmittaa, ettei totuttaminen onnistunut ja epäonnistumisen tunteet ovat läsnä, kun pohditaan kissan palaamista yhdistykselle.

Vaikka kuinka huolella yritettäisiin pohtia, sopivatko eläinten luonteet yhteen ja ottaa huomioon niiden molempien tarpeet kaverin suhteen, niin meillä ei ole kristallipalloa, jonka avulla voisimme todeta matchin olevan täydellinen. Joskus ne uudet perheenjäsenet tulevat kuvioon vuosien päästä, esim. kun kaksi kissanomistajaa päättää lyöttäytyä asumaan saman katon alle. Varsinkin jos eläimiä on useampia, voi osalla kemiat kohdata hyvin ja joskus taas aiemmin kaveruksina olleet kissat voivat päätyä toistensa vihamiehiksi.

Myös isommassa kissaporukassa yhden kissan poismeno voi laukaista muutosten ketjureaktion, missä loppuporukan laumadynamiikka muuttuu radikaalisti. Niissä tilanteissa, kun kissasta joudutaan luopumaan, monesti porukan tasapainottava voima poistuu ja  aktiivinen/aktiiviset jäsenet alkavat kiusata rauhaa rakastavaa yksilöä. 

Näissä kahdessa tapauksessa olemme ottaneet vastaan palaajina niin niitä aktiivisia riiviöitä, jotka ovat härkkimisellään stressanneet muita kissoja kuin kissoja, joita muut kissat ovat taloudessa kiusanneet jollain tavalla. Myös kodinvaihtajina tulee jonkin verran porukassa sorrettuja kissayksilöitä. Jälkimmäisessä tapauksessa kissa on yleensä jo tovin jossain piilossa tai turvasaarekkeella kyhjöttänyt kaveri, joka on päässyt käymään vessassa ja ruokakupilla vain salaa muilta. Pahimmillaan näillä kissoilla on lihaskatoa, anturoihin kasvaneita kynsiä, huonokuntoisia turkkeja ja virtsatiesairauksia pidättämisen seurauksena.


Sipi rohkaistui hyvin nopeasti yhdistykselle palaamisen jälkeen leikkien ja herkkujen kautta.
Hän tuki arempaa Piki veljeään uuteen paikkaan tottumisessa.

Allergia

Eläinallergia on syy, minkä vuoksi kissoja palaa jonkin verran. Joskus lievä allergia on ollut jo tiedossa adoptiohetkellä, mutta oireilun pahentuminen on tullut yllätyksenä. Osalla taas ei ole ollut tietoa, että he ovat allergisia kissoille ennen kuin ovat asuneet sellaisen kanssa pidempään.

Paha allergia itsellä tai lapsella on ylivoimaisesti suurin syy, minkä vuoksi ihmiset ilmoittavat voivansa luopua kissasta niin, että se muuttaa uuteen kotiin.


Kissan arkuus yllättää

Dewin kissoista todella monet ovat jonkin verran arkoja taustansa vuoksi. Aikuiset populaatiokissat harvemmin ovat ensimmäisenä tulossa silitettäväksi uusien ihmisten kohdalla vaikka ne sijaiskodissa olisivat kesyyntyneet jo silitettäviksi kissoiksi. Siihen pisteeseen pääseminen on voinut viedä kuukausia ja pyrimme kertomaan tämän aina rehellisesti kotiehdokkaalle. Kerromme, että kissa on kotitapaamisella todennäköisesti piilossa ja että se voi hyvin ensimmäiset kuukauden uudessa kodissa käyttäytyä samalla tavalla. Joidenkin kissojen tapauksessa kerromme suoraan, ettemme voi taata, että kissaan saa koskaan koskea. Ei ole kissan edun mukaista valehdella tai peitellä totuutta.

Tästäkin huolimatta vuosittain useat adoptioprosessit tyssäävät kotitapaamisen kohdalla siihen, että kissa on arka. Vieraita sängyn alta kuikuileva kissa on kauhistus. Osa kotiehdokkaista kuitenkin hyväksyy nämä faktat  ja moni kissa saakin uuden kodin. Pyrimme jakamaan osaamistamme arkojen kissojen kohtaamisesta ja kesyyntymisestä tuleville kodeille.

Valtaosa uusista kodeista on aivan LOISTAVIA koteja, jossa arempi kissa saa olla juuri sellainen kuin on. Osa on tarkoituksella hakenutkin arempaa kissaa ja olemme saaneet mm. iloisia uutisia useita vuosia sitten adoptoiduista kissoista, joita on saanut ensimmäistä kertaa silittää.

Kuitenkin jonkin verran on niitä koteja, joissa

- ei malteta odottaa kissan kesyyntymistä, vaan pakotetaan kissaa kontaktiin - lopputuloksena jäätyvä ja peloissaan oleva kissa, joka ei koskaan opi luottamaan ihmiseen

- ei osata tukea kissan rohkaistumista ihmistä kohtaan, jotta se palaisi samalle tasolle kuin mitä se on sijaiskodissa ollut, mutta ei huomata myöskään kysyä apua yhdistykseltä 

-  ei lopulta oltukaan hyväksytty faktaa, että kissa tuskin on kuukauden, puolen vuoden tai vuoden kuluttua silitettävä.

Osa näistä kissoista palaa yhdistykselle parin kuukauden kuluttua, osa taas vuosien päästä. Toiset kissat ovat todella nopeasti kodinetsintäkunnossa ja kesympiä sijaiskodissa kuin koskaan aiemmassa kodissa. Joidenkin kissojen tapauksissa taas tehdään pitkään töitä sen kanssa, että kissan luottamus ihmisiin palaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti