Kuten moni tietää kissa on lihansyöjä, jonka oikeaoppisen ravinnon tulisi jäljitellä pienriistan, kuten lintujen ja jyrsijöiden syömistä. Kissan ravinnoksi ei siis sovi vihannekset, sokeri, viljat kuin soijatkaan. Silti kyseisiä ainesosia löytyy monesta kuivaruoasta joko raksun sidosaineena tai matalampien kustannusten takia. Vaikka yritykset myyvätkin ’’laadukasta’’ kuivaruokaa halvalla todellisuudessa halpa ruoka voi tehdä omistajan kukkarolle hallaa. Laadukas ruoka maksaa toki enemmän, mutta pitkällä aikavälillä se voi mahdollisesti tuoda suurta säästöä kissan pysyessä terveempänä. Mutta tarvitseeko kissa kuivaruokaa lainkaan ja mikä tärkeintä: kuuluuko kuivaruoka kissan ravintoympyrään ja jos kuuluu millainen on hyvä kuivaruoka?
Vaikka kissaa kutsutaankin lihansyöjäksi pelkällä lihalla kissakaan ei elä, sillä itse lihasta kissa ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita ja yksitoikkoinen ruokavalio voikin johtaa kissan sairastumiseen. Kissa tarvitsee runsaasti proteiinia, vitamiineja, aminohappoja (esim. tauriini), rasvaa, kivennäisaineita (esim. kalsiumia) sekä välttämättömiä rasvahappoja. Sen sijaan hiilihydraattia kissan tulisi välttää, vaikka eläinruokateollisuus toisin väittää.
Kuivaruoan ongelma lukeekin ruoan nimessä – se on kuivaa. Esimerkiksi hiiressä on vettä 70%, märkäruoassa kosteuspitoisuus on yleensä noin 80% kun taas kuivaruoassa sitä voi olla vain 7%. Kissa on aavikkoeläin, joka on tottunut saamaan tarvitsemansa nesteen ruokansa mukana. Kissoilla on heikko janon tunne, minkä takia kissa ei välttämättä tajua juoda vettä, vaikka nestehukka vaivaisikin. Kissan virtsa muuttuu väkeväksi koska sillä ei ole mitään mitä erittää, ja koska virtsaa ei juurikaan ole kissalla ei ole tarvettakaan käydä laatikolla. Pitkiä aikoja rakossa oleva väkevä virtsa aiheuttaakin kissalle ikäviä ongelmia, jotka pahimmillaan voivat vaatia eläinlääkärin leikkauspöytää: virtsa alkaa kiteytymään, ja kiteet voivat kasvaa virtsakiviksi. Esimerkiksi kalsiumoksalaattikivet joudutaan yleensä poistamaan kirurgisesti kun taas struviittikivet voivat liueta ruokavaliohoidon avulla. Kuivaruoka on edullista ravintoa kissalle niin kauan, kunnes on aika alkaa hoitamaan kuivaruoan aiheuttamia ongelmia.
Viljojen (vehnä, ohra, ruis, kaura, maissi, riisi, durra), vihannesten ja sokerin avulla ruoka saadaan täytettyä turhilla hiilihydraateilla, jotka mm. lihottaa kissaa ja näin ollen edesauttaa erilaisten terveysongelmien kehittymistä. Lusikallinen tai kaksi kuivaruokaa voi sisältää yhtä paljon kaloreita kuin useampi saaliseläin yhteensä. Kissa jää myös sokerikoukkuun, vaikka se ei sitä maistakaan. Sokerikoukun avulla kissan omistaja tarjoaa kyseistä ruokaa myöhemminkin, sillä kissa voi alkaa nirsoilemaan ja lopettaa sokerittoman ruoan syömisen, eli tuotteen menekki kasvaa kissan kustannuksella. Tämän kaiken lisäksi tiettyjä raksuja myydään myös dental-ominaisuudella varustettuna, eli raksujen pitäisi puhdistaa kissan hampaita samalla murenemalla hampaita vasten. Paras tapa kuitenkin pitää huolta kissan hampaista on pestä ne päivittäin sekä tarjoamalla sitkeää raakaruokaa, jota kissa joutuu pureskelemaan ja jauhamaan.
Grannen Happy esitteli helmikuussa valkoisia hampaitaan eläinlääkärireissun kunniaksi |
Kuivaruoassa on toki hyötynsä. Ruoka säilyy hyvin huoneenlämmössä pitkiä aikoja, ja raksujen avulla kissaa voikin aktivoida erilaisin keinoin mm. piilottamalla kuivaruokaa ympäri asuntoa. Lisätietoa kissan aktivoinnista löytyykin Dewin blogista täältä.
Pääasiallisena ravintona kuivaruoka ei ole ihanteellinen ylläolevien mainintojen vuoksi, vaikka markkinoilla onkin tarjolla viljattomia, soijattomia sekä sokeroimattomia kuivaruokia. Päätimme vertailla eri kuivaruokia keskenään niin sisällön kuin myyntihinnan puolesta, ja tulokset puhuvat puolestaan: halvalla hinnalla kissa saa kuivaruokaa, joka sisältää eniten ’’lihaa- ja eläinperäisiä tuotteita’’ tai ’’viljaa’’, kun taas esimerkiksi yhden laadukkaan kuivaruoan ensimmäiset ainesosat sisällysluettelossa ovat kuivattu kana, kana sekä kananrasva. Sama sääntö pätee niin ihmisten elintarviketuotteisiin kuin eläintenkin: ensimmäisenä mainittu ainesosa on se, mitä tuotteessa on eniten, ja lihansyöjän ruoan pääraaka-aine ei voi olla vilja oli kyseessä sitten kuiva- tai märkäruoka. Pelkästään ensimmäistä raaka-ainetta ei kannata tutkia, sillä useasti ainesosaluetteloissa on eri viljat tai viljaa sisältävät ainesosat pilkottu niin, että yksittäinen vilja ei nouse listan kärkipäähän. Näin ollen kokonaisuus näyttää aluksi kuluttajan silmiltä hyvältä, kunnes listaa luetaan pidemmälle: samaisessa ruoassa voi mahdollisesti olla vaikkapa maissia, maissijauhoa sekä vehnää, ja mahdollisesti niin paljon että yli puolet ruoasta on yhteenlaskettuna viljaa. Mikäli sisällysluettelossa on vain yleinen maininta lihasta eikä mitään tarkempaa tietoa, voidaankin vain arvuutella saiko lemmikki lihan sijaan ennemminkin esimerkiksi eläimen ihoa, keuhkoja tai jotain muuta mikä ei kelpaa ihmisille. Ja mikä pahinta – eläinlajista ei ole tietoa.
Pyrimme tässä vertailussa etsimään tuotteita, joilla ei olisi erityisominaisuuksia (eli ns. adult-ruokaa) mahdollisimman hyvän vertailun aikaansaamiseksi. Joistakin tuotteista on jouduttu valitsemaan ’’sterilized’’ tai ’’indoor’’- tuote, sillä muuta ei ole ollut, mutta olemme halunneet ottaa ne mukaan vertailuun laajasti markkinoidun tuotemerkin takia. Tuotteiden pääraaka-aineet on kerätty loppusyksystä vuonna 2022 pääasiassa nettilähteiden varassa, ja hinnat on koottu maaliskuussa vuonna 2023. Lopullinen tuoteselosteiden lukeminen on kuluttajan vastuulla, eikä eläinsuojeluyhdistys Dewi ry ota vastuuta muuttuneista sisällysluetteloista tai myyntihinnoista. Valitut päivittäistavarakaupat ovat turkulaiset/Turun seudulla olevat myymälät (Prisma, K-Citymarket sekä Lidl) joten paikkakohtaisia hintaeroja voi esiintyä. Lemmikkieläinliikkeiden sekä Tokmannin hinnat ovat otettu internetistä yritysten omilta sivuilta. Monesti lemmikkieläinliikkeissä on tarjouksia, jolloin useamman pakkauksen ostaminen tulee edullisemmaksi.
Koostimme lyhyen sanaston koskien kuivaruokien raaka-aineita:
Liha- ja eläinperäisiä tuotteita = Tuotteessa voi olla eri tuotantoeläimistä peräisin olevaa lihaa tai ruhon osia (ja kyllä, tuo ilmoitus riittää)
(Sokeri)juurikasleike = Toimii kuitulisänä josta on poistettu itse sokeri
Simppu = Kalaheimo
Eläinrasva = Yhteinen nimitys eläimistä saataville rasvoille, esimerkiksi ihra ja tali
Viljat = Vehnä, ohra, ruis, kaura, maissi, riisi, durra
Päivittäistavarakauppojen omat tuotemerkit
https://omaelainklinikka.fi/kissan-virtsatieongelmat/
https://www.kaarinanell.fi/kissat
https://sey.fi/kissa/kissat/kissan-perushoito/kissan-ruokinnasta/
https://koirakissaklinikka.fi/kissa-artikkelit/lihava-kissa-ja-laihdutus
https://koirakissaklinikka.fi/kissa-artikkelit/kissan-ruokinnasta
Päivi Ylikorpi: Kissanhoidon käsikirja
- Anu ja Jonna P., sometiimi
* Sisältötaulukkoja on muutettu 21.3.2023 poistamalla sarakkeet ''liha ja lihaan verrattavien ainesosien % annoksessa''
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti