14. joulukuuta 2023

Miksi adoptoida kissa eläinsuojeluyhdistykseltä eikä ostaa esimerkiksi internetistä?

Törmäsin netissä keskusteluun siitä, mistä hankkia kissa vastuullisesti. Keskustelu oli toissa vuodelta, eli suhteellisen tuore, mutta näkemykset kissan arvosta tuntuivat olevan tämän vuosituhannen alusta. 


Populaatiokissoista, niiden sopeutumisesta kotikissaksi sekä siitä, paljonko kissasta tulisi maksaa oli eriäviä mielipiteitä. Yleinen väärinkäsitys oli se, ettei populaatiokissa ikinä sopeutuisi kotikissaksi. Tämä ajatus tuntuu Dewillä vapaaehtoisena toimineena todella vääristyneeltä, sillä tuntuu, että viime vuosina kissatietoa on jaettu enemmän kuin koskaan aiemmin kissan arvostuksen lisäämiseksi. Kuitenkin suhtautuminen kissoihin tuntuu olevan yhä huonoa.

Populaatiokissoista ja populaatioiden synnystä on kirjoitettu aiemminkin Dewin blogissa. Aiheesta voi lukea lisää täältä!

Eläinsuojeluyhdistykset toimivat kissakriisin ratkaisemiseksi ja populaatiokissojen auttamiseksi. Adoptoimalla kissan eläinsuojeluyhdistykseltä eli esyltä tuet yhdistyksen toimintaa ja mahdollistat useamman kissan auttamisen. Tämä tukee myös ajatusta siitä, että kissalla on elävänä olentona itseisarvo ja se ansaitsee samaa kuin esimerkiksi koirat, joiden arvostus Suomessa on aivan eri tasolla kuin kissojen. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kissanpentujen myynti-ilmoituksia on useat Facebook-ryhmät ja tori.fi pullollaan ja pentuja annetaan jopa ilmaiseksi pois. Facebook tosin moderoi lemmikkikauppaa kuin myös tori.fi, jossa eläinten myyntiin on ainakin sääntötasolla tarkat ohjeet. 

Kuitenkin ilmoitusten, joissa eläintä tarjotaan ilmaiseksi tulisi laittaa adoptoijan hälytyskellot soimaan. Kyseessä on useimmiten vahingossa syntynyt pentue, josta pyritään pääsemään eroon. Maaseudulla kissanpentuja syntyykin paljon, eikä kissojen leikkauttamista pidetä tarpeellisena, sillä kissoille usein löytyy ottajia joissain tapauksissa lyhyenkin harkinnan jälkeen. Usein pentuja ei ole madotettu eikä rokotettu, mikä on tyypillistä vahinkopentueiden pennuille. 

Maatiaiskissanpentuja (esim. paperittomat ‘’rotukissat’’) myydään myös suuria summia vastaan. Kyseessä voi olla pentutehtailua eli lemmikkien kasvattamista niiden tarpeet laiminlyöden mahdollisimman suuren rahallisen voiton maksimoimiseksi.

Niin pentutehtailu kuin kissojen leikkaamattomuus ja näiden synnyttämien vahinkopentueiden synty perustuvat molemmat pitkälti kysynnän ja tarjonnan lakiin. Kun pennuille löytyy jatkuvasti ostajia/ottajia, toiminta nähdään kannattavana. Vaikka ajatus yhden pennun pelastamisesta pentutehtaasta tai lopetusuhan alla olevasta vahinkopentueesta houkuttaisi, mahdollistaa tämä tosiasiassa vain toiminnan jatkumisen. 

Saariston Kikka toimii esimerkkinä myynti-ilmoituksesta, joka voi kieliä pentutehtailusta. Oikeasti Kikalla on ollut ongelmia korvien kanssa, emmekä näe mitään syytä miksei Kikka pitäisi vanhuksista. Myöskään kulukorvaus ei ole noin massiivinen.


Kissa on parhaimmillaan 20 vuoden sitoutuminen

Eläinsuojeluyhdistykseltä adoptoitaessa adoptoija käy läpi perusteellisen prosessin, jossa tämä pohtii itse elämäntilannettaan sekä adoptoitavaa kissaa suhteessa tähän. Päätöksentekoprosessissa kissan luonne tai adoptoivan elämäntilanne voi olla ratkaiseva sen suhteen saako kissa loppuelämänsä kodin kyseisen ehdokkaan luota. 

Torista ostamalla tai maatilalta kissan noutaessaan uusi omistaja ei vain mahdollisesti tue kissakriisiä, vaan jättää herkästi myös oman elämäntilanteensa harkitsematta. On uuden omistajan sekä kissan etu, että tarjolla oleva koti sopii uuden tulokkaan tarpeisiin ja luonteeseen, sillä kissan hankkiminen voi olla jopa 20 vuoden pituinen sitoutuminen.

Kissa on koiran tavoin eläin, jonka eläinlääkärikulut ja ruokinta tulee maksamaan. Adoptioprosessi eläinsuojelussa käy läpi myös tämän puolen lemmikin adoptoinnista. Eläinsuojeluyhdistykseltä adoptoitaessa kissan mahdolliset sairaudet ja luonne ovat usein jo etukäteen selvillä ennen uuteen kotiin muuttamista, joten tämä voi helpottaa myös uuden omistajan elämää. Lisäksi esimerkiksi Dewiltä adoptoitaessa kaikki kissat ovat rokotettuja, sirutettuja, FIV/FeLV-testattuja ja leikattuja uuteen kotiin muuttaessaan. 

Lähteet:

Perniön seudun eläinsuojeluyhdistys: mitä on pentutehtailu?

SEY: pentutehtailusta

- Auli, sometiimi


Muutama sana pentutehtailusta

Kahlatessani nettiä läpi huomasin selkeän muutoksen kissojen hinnoittelussa. Vielä 10 vuotta sitten kissoja vallan annettiin joko ilmaiseksi tai reiluun 50 euron hintaan. Nykyään maatiaiskissanpennusta pyydetään jopa 900 euroa, eikä pentua ole edes sirutettu. Moni ihminen voisi vielä luulla, että eläinsuojeluyhdistykset pyytävät kissoista riistohintaa, mutta todellisuudessa se ns. riistohinta on erittäinkin edullinen. Siinä missä netissä pyydetään vain eläinlääkärin tarkastamasta, madotetusta ja rokotetusta maatiaiskissanpennusta 900 euroa saa Dewillä tuohon hintaan jo monta kissaa (esimerkiksi 4 aikuista tai 4 pentua), jotka ovat madotettu, rokotettu, sirutettu, FIV/FeLV-testattuja, eläinlääkärin tarkastamia sekä sterilisoituja/kastroituja. Bonuksena kaupan päälle myös kissa on hoidettu kuntoon esimerkiksi hampaiden osalta, ja muutenkin on varmistettu, että kissa on valmis muuttamaan omaan loppuelämän kotiinsa. Tiedossa on myös sairastaako kissa mahdollisesti kalikia, ja olemme myös huomanneet jos kissalla on ortopedistä vaivaa (ja luonnollisesti lähteneet sitä hoitamaan).

Pelkkä hinta ja vähäiset tiedot kissasta eivät ole ainoita asioita, jotka minua huolestuttavat näissä netissä olevissa myynti-ilmoituksissa. Törmäsin yhteen ilmoitukseen, ja uteliaisuudesta päätin katsoa ilmoittajan muutkin myynti-ilmoitukset. Yllätyin aidosti, sillä hänellä oli kaiken kaikkiaan 3 ilmoitusta myynnissä olevista kissanpennuista. Ilmoitukset oltiin tehty lähiaikoina, ja kissat näyttävät pitkälti samanlaisilta. Myös myyntitekstit olivat melkein suoraa kopiota toisistaan. Valitettavasti jokaisen ilmoituksen kissa ei ole syntynyt samana päivänä, eli kyseessä ei ole vain yksi pentue.

Saariston Kikka loistaa tässäkin ilmoituksessa mallina. Huomaatko mitään samaa aikaisempaan ilmoitukseen?

Jatkoin yleisesti muiden kissojen myynti-ilmoitusten läpikäyntiä, ja päädyin lopulta lukemaan ilmoitusta jälleen kissanpennuista. Ilmoituksen oli laatinut eri käyttäjä kuin nuo aikaisemmin mainitsemani 3 muuta ilmoitusta, mutta myyntiteksti oli jälleen samanlaista, ja myös kuvassa olevat pennut näyttävät samanlaisilta kuin edellisten ilmoitusten kissat. Epäilyni pentutehtailuista vahvistuivat jo niin paljon, etten usko siihen mahdollisuuteen, että joku olisi vain kopioinut toisen myyntitekstin, sillä tällä käyttäjällä oli 4 myynti-ilmoitusta samannäköisistä kissoista joiden syntymäajat ovat erit (osalla oli sama syntymäpäivä kuin edellä mainitun myyjän kissoilla). Kissoista pyydetään keskenään eri hintoja (myös varausmaksu on joissakin eri), mutta silti aika samassa suhdanteessa toisiinsa nähden. 

Lähtökohtaisesti korvaani särähtää aina sana ‘’varausmaksu’’ maatiaiskissojen tapauksissa. Toki kaikissa ilmoituksissa ei vaadita varausmaksua, mutta ne joissa vaaditaan voidaan miettiä miksi? 

Kysymys kuuluu – ostaisitko sinä pentutehtailijalta kissanpennun, vai eläinsuojeluyhdistykseltä, joka ei yritä huijata suuria summia rahaa, tai tuottaa tuottoa kissan kustannuksella?

Ja kyllä, ilmiannoin luonnollisesti ilmoitukset.

- Jonna P., blogi/sometiimivastaava, loukuttaja, ja vuoden 2024 hallituksen varajäsen


1.1.2024 alkaen Dewin kulukorvaukset kissoista ovat seuraavanlaiset:

Yhdestä aikuisesta kissasta 200 euroa

Yhdestä pennusta 250 euroa (Huom! pentua ei luovuteta ainoaksi kissaksi)

Kaksi aikuista kissaa 350 euroa

Yksi aikuinen ja pentu TAI kaksi pentua on 400 euroa

Lisätietoa löytyy täältä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti